Kirjanmerkki 2: Reseptit OPSin käyttöön

Kirjanmerkki-blogi vinkkaa hyvää ammattikirjallisuutta opettajille.

Toinen julkaisumme on Aki Luostarisen ja Iida-Maria Peltomaan Reseptit OPSin käyttöön (PS-Kustannus 2016), joka on eräänlainen opetussuunnitelman pariin johdatteleva esiopus – matalan kynnyksen teos, josta sopii nautiskella oikein huolella aina siihen saakka, kunnes opettaja on henkisesti valmis uskaltautumaan varsinaisen OPS-järkäleen syvyyksiin…

Kirjassa on 243 sivua, ja se on jaettu kahdeksaan lukuun sekä OPS-sanastoon. Luvut liittyvät toimintakulttuurin kehittämiseen, laaja-alaisiin osaamisiin, monialaisten oppimiskokonaisuuksien rakentamiseen, ohjelmointiin, oppimisympäristöihin arviointiin, itsen johtamiseen ja hyvinvointiin. Kaikki tasapuolisesti painavia asioita!

”Reseptit”-teoksen johtoajatus on tuoda ope ”uuden” opetussuunnitelman äärelle kahta reittiä: ajattelun muutoksen tietä sekä käytännön konkreettisen toiminnan muuttamisen tietä. Valinta on validi, sillä juuri näiden kumpaisenkinhan tuleekin toteutua, jotta opettaja alkaa aidosti toteuttaa ”opsin henkeä ja kirjainta” arjessaan.

MIKÄ TÄSSÄ KIRJASSA TOIMI ERITYISEN HYVIN? Valtavan tietomäärän tiivistäminen opettajalle olennaisimpaan: siihen, mitä ops on tällä kertaa opettajan eteen tuonut, ja mitä opettajalta nyt kaivataan.

KIRJAN HELMI? Paljon hyviä, aikaa kestäviä digivinkkejä luokkaopetuksen rikastamiseksi.

KIRJAN SYNNYTTÄMÄ AJATUS? Arvioinninhan tulisi olla kriteeriperusteista! Mutta onko se tällä hetkellä oikeasti? (s. 166: mitä arviointi on ja ei ole)

KENELLE SUOSITTELEN TEOSTA? Sellaiselle opettajalle, joka haluaisi sukeltaa POPS2014:n kanssa syvyyksiin, mutta ei vielä oikein uskalla. Henkinen kynnys on liian korkea. Tämän teoksen luettuaan ei opettajaa voi enää estääkään – hän menee ja sukeltaa.

Kalle Manninen / Koulutus Manninen 5.11.2021

Yhteydenotot: kouluttaja.manninen@gmail.com