Ajatellaan arviointi uusiksi -koulutus – mitä siellä tehdään?

On mahdotonta kuvailla tarkalleen, mitä tässä koulutuksessa tapahtuu. Se johtuu siitä, että oppilaitokset ympäri Suomen ovat niin eri vaiheissa arviointikulttuureidensa kehittämisessä. Yhteisiä piirteitä ja tarpeita löytyy kuitenkin riittävästi, jotta voidaan todeta seuraavaa:

Ajatellaan arviointi uusiksi -koulutuksessa tunnistetaan muutoksen tarve. Kun yksittäinen opettaja vakuuttuu muutoksen tärkeydestä, edetään oman työn suunnittelun harjoituksiin. Ollaan livenä tai etänä – kummassakin koulutusmuodossa panostetaan opettajan arkityön konkreettiseen suunnittelutyöhön: suunnittelemme yhden ops-tavoitteista lähtevän jakson.

Arviointi on ollut peruskoulun kehittämistyön kuuma aihe jo ainakin viiden vuoden ajan. Siispä seuraavaksi käymme käsiksi siihen. Suunnittelemme oppimisjaksoomme arviointityökalun, joka sisältää kriteerit kullekin arvosanatasolle (”millaista osaamista sisältää vaikkapa oppilaan kirjoittama hyvä teksti?”). Kun opimme suunnittelemaan sekä oppimista että siihen liittyvää arviointia, voimme hyödyntää oppimaamme peruskoulun kaikissa oppiaineissa ja kaikilla luokkatasoilla! Lisäksi arviointi monipuolistuu melkeinpä automaattisesti.

Koulutuksessa siis ”laitetaan työhanskat käteen ja tehdään hommia”. Teoreettista sisältöä ja ajattelun aineksia toimitetaan kirjavinkkauksen keinoin. Läpi koulutuksen, sopivissa väleissä, saa opettaja runsaan kirjavinkkauksen ammattikirjallisuutemme helmistä. Sillä seuraava veso saattaa siintää vasta ensi syksyssä – mutta jo nyt tekisi mieli kehittyä. Mikä neuvoksi? No: hankkia käsiinsä kouluttajan vinkkaama kirja ja aloittaa tutkimusmatka.

Tämä koulutus ei ole diasarjojen rutiiniveto. Tämä lähtee aina tilaajan tarpeista. Vain siten voimme onnistua. Reksi – kerro, mitä koulunne juuri nyt tarvitsee. Se toimitetaan.

Lue lisää koulutuksesta: https://viestintamanninen.fi/opetusalan-koulutuspaketit/

Saat enemmän kuin sijoitit.

25.4.2021

Hämeenlinnassa

Koulutus Manninen

Tarjouspyynnöt: koulutus.manninen@gmail.com