Opettajan hengähdystauko

Opettajat ovat kehittämis- ja kehittymismyönteistä porukkaa. Omaa työtä hiotaan alati paremmaksi, viisauden veistä terävämmäksi. Missä vaiheessa on aika vetää kaikessa rauhassa happea – tarkastella toiminnan tuloksia ja suuntaa?

Juuri nyt, lukuvuoden 2020-2021 käydessä alkumetrejään, on suomalainen peruskoulu käynyt läpi suuria muutoksia ja osoittanut kyvykkyytensä uuden ja oudon edessä. Ei ole mitään, mihin suomalaiset opettajat eivät pystyisi. Jatkuvan ylikierroksilla sykkimisen rauhoittamisvaihe on kenties alkanut. Eihän ilman kierrosten alasajoa ole hyvinvoivaa opettajaa, joka puolestaan on kaiken kouluviihtyvyyden avaininstrumentti.

Tämä meneillään oleva lukuvuosi saattaa olla sinulle, ope, juuri se, jonka aikana reflektoit kaikessa rauhassa vaikkapa seuraavia asioita:

Mitkä koulun muutokset ovat olleet tervetulleita ja näin lisänneet sinun ikiomaa henkilökohtaista työn imuasi?

Mitkä koulun muutokset ovat olleet jo alusta asti epärealistisia, aivan liian korkealentoisia, arjesta vieraantuneita, epäselvästi ohjeistettuja ja yksinkertaisesti kuolleina syntyneitä?

Mikä työssäsi saa sinut elämään ja mikä puolestaan lannistaa turhanpäiväisyydellään?

Viimeistään nyt on selvää, ettei koulua voida muuttaa ulkopuolelta. Samoin on selvää, etteivät peruskoulun vankkaa kivijalkaa horjuta päivänpolttavat kohuotsikot tai keksityt kauhukertomukset koulusta. Koulu avaa ovensa huomennakin, ja huomennakin se on täynnä pieniä ihmeitä tekeviä opettajia – tolkun ihmisiä, jotka koettavat kantaa korkealla järjen soihtua yhä hullummaksi muuttuvassa maailmassa.

Mutta yhdessä mielessä huominen koulupäivä on erilainen.

Sinä saatat sen tutun opettajan katseessa nähdä häivähdyksen aivan uudenlaisesta seesteisyydestä ja rauhasta. Kerron salaisuuden: tuo opettaja on päättänyt, että tämä on se lukuvuosi, jona minä nautin aikaansaannoksistani ja onnistumisistani – minä pysähdyn laadukkaan arkityöni äärelle ja katselen salaisesti ihaillen, kuinka hyvin homma itse asiassa toimiikaan: oppilaat oppivat ja opettaminen tuntuu kiinnostavalta! Ajan kierroksiani alas.

Hengittäviä hetkiä, oman työn analysoimisen kirkkaita oivalluksen kokemuksia toivottaen

Kalle Manninen / Koulutus Manninen

Hämeenlinnassa

3.9.2020