Neljän P:n ohjelma aloittelevalle digiopelle

Maailma on täynnään komeita sähköisiä työkaluja. Joskus on vaikeaa valita juuri ne oikeat, itselle sopivimmat. Neljän P:n ohjelmalla et mene pahasti pieleen.

I Portaali. Kun opettaja aloittaa työpäivänsä, hän käynnistää tietokoneen. Mikäli masiina aukeaa kohtuullisessa ajassa ja levittää pian käyttäjänsä eteen tyylikkään personoidun työpöydän, jonka kortit (pikakuvakkeet) opettaja on saanut itse luoda tai valita, tulee päivästä todennäköisesti varsin onnistunut ja kenties jopa nautinnollinen. Jokainen opettaja ansaitsee juuri omiin tarpeisiinsa kustomoidun portaalin maailmaan.

II Pilvi. Liikkuu ope sitten missä ja millä laitteella hyvänsä, tulee koko äärettömän tiedostoavaruuden olla saatavilla käden käänteessä. Haittaa ei ole siitäkään, että oma ”draivi” on järjestetty tarkasti nimettyihin kansioihin, alikansioihin ja ali-ali-kansioihin, joiden sisältä löytyvät kaikki aiheeseen liittyvät tarkasti nimetyt tiedostot vuosien varrelta.

III Padletti. Osallistaminen on tämänkin päivän sana. Padlet-sovelluksella tai vastaavalla työkalulla saa maikka jokaisen oppilaansa äänen kuuluviin, tekstin näkyviin, kuvan katsottavaksi… On aina yhtä upeaa, kun ”oma juttu” on siellä, kaikkien nähtävillä!

IV Piksleri. Kuvankäsittelyyn tarvitaan toisinaan kättä pidempää. Aina eivät tablettilaitteiden omat muskelit riitä. Pixlr on kokeilemisen arvoinen online-työkalu.